Boldog Jerzy Popiełuszko atya, katolikus vértanú

Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2018. december 10-én, hétfőn, 17 órakor tartotta Boldog Jerzy Popiełuszko – Pap és vértanú, A Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet Patrónusa című kiállítás megnyitóját. dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója köszöntő beszéde után dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg a kiállítást. ― Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár, Átrium (Budapest VIII., Reviczky u. 1.). A kiállítás 2019. január 4-ig tekinthető meg.

Boldog Jerzy Popiełuszko (Suchowola, 1947. szeptember 14. – Włocławek, 1984. október 19.) lengyel római katolikus pap, vértanú, a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánja. Popiełuszko karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánjaként prédikált. 1980-ban a Szolidaritás (lengyelül Solidarność; teljes neve: „Szolidaritás” Független Önkormányzó Szakszervezet, lengyelül Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”) lelkes támogatója lett, és rendszeresen misézett sztrájkoló munkásoknak.

Az egyház helyzete a kommunizmus idején nagyon nehéz volt. Popiełuszko többször felemelte a szavát a rendszer ellen és kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanítását. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt. Prédikációi és népszerűsége miatt veszélyessé vált a kommunista rendszerre. 1984. október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját ismeretlen rendőr egyenruhát viselő tettesek megállították, elrabolták, majd összeverték. Popiełuszko gépkocsivezetőjét, Waldemar Chrostowskit szintén bántalmazták. Popiełuszko megpróbált elmenekülni, de menekülési kísérlete közben megölték és holttestét csak néhány nap múlva, október 30-án találták meg a Visztula Włocławeki-víztárolójában.

A gyilkosság megelőzte Popiełuszko Rómába való kiküldetését, ezért az akció Jaruzelski és köre ellen irányulhatott. Ők tudták, hogy Popieluszko távozni fog, és minden erőfeszítésük arra irányult, hogy a társadalommal elfogadtassák magukat, valamennyire bizalmat teremtsenek maguk iránt. Az előkészítés és a kivitelezés ezért meglehetősen amatőr volt, különösen hivatásos rendőrtisztekhez képest: számtalan nyomot hagytak, nem voltak rendben az alibik sem. Az egykori belügyminiszter szerint, ha ezt központi parancsra csinálták volna, soha nem kerül elő a holttest, és soha nem lepleződtek volna le a tettesek sem.

Már október 25-én őrizetbe vették a gyanúsítottakat. A hír döbbenetet váltott ki: kiderült ugyanis, hogy a gyilkosok rendőrtisztek, mégpedig az állambiztonsági szolgálat egyházakkal foglalkozó részlegétől. Grzegorz Piotrowski 33 éves százados, matematikus végzettségű osztályvezető, valamint két beosztottja, a 29 éves Waldemar Chmielecki főhadnagy, politológus és a 32 éves Leszek Pekala főhadnagy, villamosmérnök lett a vádlott, be is ismerték tettüket.

A pártvezetőség és a kormány ártatlanságát és elszántságát azzal igyekezett bizonyítani, hogy már két hónappal a gyilkosság után, 1984. december 27-én elkezdődött a bírósági tárgyalás. A három közvetlen tettes mellé a 46 éves, jogvégzett Adam Pietruszka ezredest, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettesét ültették a vádlottak padjára, mint felbujtót, noha ő – a három gyilkostól eltérően – a mai napig mindent tagad.

Lengyelországban már akkor létezett a pótmagánvádló intézménye. A Popieluszko családot képviselő négy ügyvéd – köztük Jan Olszewski, aki aztán 1992-ben fél évig egy radikális jobboldali kormány elnöke volt – ugyanolyan politikai fórummá tette a tárgyalást, mint az ügyész, csak ellenkező irányból. Az ügyész végül Piotrowskira halált, a másik három vádlottra 25 évet követelt. A bíróság 1985. február 8-án Piotrowskit és Pietruszkát 25–25 évre, Pekalát 15 évre, Chmieleckit pedig 14 évre ítélte, és április 22-én ezt emelte jogerőre a Legfelsőbb Bíróság.

Ma már bizonyos, hogy Popiełuszkót a kommunista politikai rendőrség parancsára ölték meg. Később a rendszerváltás után sikerült felkutatni az őt meggyilkoló három katonát. A három közül csak egy vallotta be bűnét, és bocsánatot kért a családtól. A rendszer elleni megmozdulás egyik jelképévé vált halála után. Több emlékműve is hirdeti emlékét. 2010. június 6-án, Varsóban boldoggá avatták. A szertartáson, melyet Angelo Amato érsek, az Apostoli Szentszék szenttéavatási ügyek kongregációjának prefektusa celebrált a lengyel főváros központjában, a Pilsudski téren, mintegy 150 ezren vettek részt. Popieluszko lelkész pedig jelképpé nőtt. Sírját egykori templomában külföldi államfők és népes hazai küldöttségek koszorúzzák meg rendszeresen. Jerzy atya meggyilkolása véglegesen kompromittálta a kommunistákat, és úgy Lengyelországban, mint az egész közép-európai régióban felgyorsította a rezsim bukását. Ma a Szolidaritás mozgalom lelkipásztorát a keresztény hit mártírjaként tiszteljük.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0529.jpg a fájlnév

Forrás: Domány András: A Popieluszko-gyilkosság

http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-popieluszko-gyilkossag

Forrás:

Domány András: A Popieluszko-gyilkosság

http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-popieluszko-gyilkossag

Kép: Dessewffy