Hungarica hajó

2019.05.10.

Ha bakancsos fiatalok ropják egy füstös klub mélyén sörtől lelkesülten a pogot, az ember vállat von, hogy egy újabb punk banda érkezett a városba, és tovább megy. Ha ugyanezt teljes családok teszik, konszolidált családanyákkal az élen, azt úgy hívják nemzeti rock.

Valami hasonlónak lehetett részese az a szerencsés, aki pénzt időt és fáradtságot nem kímélve megváltotta jegyét és feljutott a Hungarica zenekar már-már hagyományosnak számító esti hajójára.

Itt jegyzem meg, hogy azok is jól érezték magukat, akik jegyet ugyan nem váltottak, de ott lehettek.

Napjainkban a műfaj éles viták kereszttüzében áll. Egyesek szemében maga az ösi gonosz megtestesítője, míg mások a fiatalság nemzeti tudatformálásának hatásos eszközeként tekintenek rá. A zenekar tagjai idegenkednek is az elnevezéstől, ők inkább hazafias rocknak nevezik stílusukat. Ebben lehet valami, hiszen a napi politika alakítói is felfigyeltek hatására. A hajótúra mindezeknek a vélekedéseknek ellentmondva igencsak bensőséges családi rendezvényre sikeredett. Annak ellenére hogy a rock minden kelléke jelen volt, a hangulat a szilaj vadság mellett olyan alapvető tényezők is hangsúlyt kaptak, mint az Isten, Haza, Család.

Az zenekar ismételten megmutatta azt az erényét, hogy egy bizonyos helyszín méret alatt, nem kísérletezik annak hangerő általi lebontásával, hanem ha elektromos erősítéssel is, de akusztikus hangszereken adja elő a műsort, ami nem csak a zenészek számára jelent próbát, hanem a dalok vizsgáznak, mennyire állják meg a helyüket különféle környezetben. Ebből mind a zenészek, mind pedig a zene jelesre vizsgázott.

Várjuk a további folytatást.

Szöveg, kép: Dessewffy