A természetesség akusztikája

Azt tartják, a jó bor minél öregebb, annál finomabb. Úgy tűnik ez a közel öt évtizede született progresszív rock irányzat mai napig aktív képviselőire hatványozottan igaz. Egy-egy új albumuk megjelenése manapság is eseményszámba megy az igazi természetes zenét kedvelő közönség körében.

Bevallom Mini zenéje évtizedekig maradt ki számomra, ezért is hallgattam bele az új albumba nagy érdeklődéssel. Egy letisztult, sallangoktól mentes zenei világ tárult fel. A Mini zenéje tudatosan vagy ösztönösen leírta azt az ívet, mely a műfajra nemzetközi szinten is jellemző. A kezdeti nyersség, a merész, később önmagába forduló kísérletezés, majd az ezt követő szünet után letisztultan, a múlt eredményeit sok helyen újra értelmezve tért vissza. A hetvenes évek túlburjánzó elektronikus hangzását felváltotta a természetes, akusztikus megszólalás, melynek alapján kaphatta az album a címét.

A lemezről egy valami hiányzik és ez a hiány szerencsésnek mondható. Valahogy nem éreztem azt az önsajnálatot, ami egy csomó régebbi banda rendszerváltás utáni anyagát jellemezte. Más bandák i s kiadták azokat a lemezeket, melyek valami oknál fogva a szocialista korszakban nem jelenhettek meg. Sok korongon viszont érezni lehetett azt a fajta erőlködést, ami az egészet lapossá tette. Sokszor kellett beismerni magamnak, hogy bizony azokat a produkciókat nem a politikai, sokkal inkábba művészi színvonal okán nem adták ki. Persze utólag könnyű okosnak lenni. Az Acustic Worldről ellenben inkább az jutott eszembe, hogy négy veterán leült, elővette a fiókból a pihenő ötleteket és fiatalokkal szövetkezve a világ legtermészetesebb módján feljátszott 64 perc színtiszta zenét.

A felvétel két változatban is elérhető A CD kiadás a mai rohanó világ vándorainak ad könnyű hozzáférést, míg a dupla bakelit verzió, melynek a borítója is egy külön történetet mesél el ráadásként az ínyencek számára készült.

Dessewffy