II. János Pál

1978-ban kezdtem meg tanulmányaimat a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán. A szeptembertől megindult iskolai időszak során a KTMF kollégiumában laktam. Nagy élmény volt számomra, amikor a pápaválasztás során II. János Pál személyében lengyel személy került a pápai trónra, és mindezt az osztrák televízió adásában élőben is láthattam.

Amikor 1979. augusztus 1-13. között – még jóval a rendszerváltozást megelőzően – barátaimmal első lengyelországi utazásomon vettem részt, szocialista hangulatban, a Gdanskba és a gdyniai kikötőbe is eljutottunk. Akkor még nem gondultuk, hogy történelmi sorsforduló küszöbén állunk.

Lengyelország az új pápa megválasztását követően forradalmi hangulatban volt. Ettől kezdve Lengyelortszágból mindig pápa képét ábrázoló relikviával tértem haza Magyarországra. Nagyanyám, aki hat évvel volt idősebb, mint a pápa, gyakran és kedvesen emlékezett rá.

A pápával való “találkozásom” II. János Pál pápa 1991. évi magyarországi útja során a MÁV Budapesti Igazgatóság Budapest, VIII. kerület, Kerepesi út 3. szám alatt töltött vasúti balesetvizsgálati ügyeletem alatt adódott, amikor is az irodaház ötödik emeltén lévő átjáró függőfolyosó üvegablakából nézhettem a lent elvonuló pápai üvegezett golyóálló autót, és a benne integető pápát. Mosolya egy életre meghatározó emléket eredményezett. Látogatását a TV-ből nézhettem végig.

Második emlékem 1996. évi pápai látogatásához fűződik, amikor a látogatást követően a budapesti Ferihegyi repülőtérről felszálló pápai különgépnél búcsúzó pápát a TV-ből láthattam, majd ezt követően a felszálló repülőgép méltóságteljesen felemelkedett a levegőbe és lakásunk teraszáról élőben követhettünk nyomon.

A pápa felgyógyulásának melékére zakopánéban emelt templomnál láthattuk újonnan elkészült szobrát is.

455 év óta ő volt az első nem olasz pápa.
102 pápai látogatást tett Olaszországon kívül a világban, amelyek során több mint egymillió kilométert tett meg a Föld körül.
144-szer járt Olaszországon belül.
Mint Róma püspöke a 334 parókia közül 301-ben járt.
469 embert avatott szentté és 1340-et boldoggá.
14 pápai enciklikát, 13 apostoli buzdítást, 11 apostoli alapszabályt tett közzé.
42 apostoli levelet, valamint 3 könyvet írt.
201 bíborost nevezett ki.
Szokásos szerdai pápai audienciáira összesen 17 millió zarándok látogatott el.
700 audienciát adott államfők részére, 235-öt pedig miniszterelnököknek.
II. János Pál volt az első pápa, aki 1986 áprilisában meglátogatott egy zsinagógát, és szintén elsőként tett látogatást az auschwitzi holokauszt emlékműnél 2000 márciusában.
A pápák közül elsőként kért bocsánatot a Szentszék nevében a katolikusok által a múltban elkövetett bűnökért.
Beszédeit maga írta, és a “pápai többes szám” (MI) helyett az egyes szám első személyt (ÉN) használta.
Két alkalommal járt Magyarországon: először 1991. augusztus 16-20. között, majd 1996. szeptember 6-7-én a pannonhalmi bencés monostor fennállásának 1000. évfordulója alkalmából.
Több mint húsz alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet.
Ő volt a huszadik század leghosszabb ideig uralkodó pápája.
Halálhírét mély fájdalommal éltem át. Az Ő emlékére állítottam össze ezen dokukumentáció gyűjteményt, amely a halála idején az Interneten található sajtó- és más híradások anyagait tartalmazza. Kívánom hogy legyen ezen tanulmány kedves olvasmány II. János Pál pápa emlékére.