KARDÜNNEP A STEFÁNIÁBAN

A budapesti Honvéd Kulturális Központ adott otthont június 17-én egy hiánypótló dokumentumfilmnek, a Borsody „árváinak”.
Az idézőjelet akár el is hagyhatnánk, hiszen az egykori legendás vívómester, Borsody László tanítványai valóban – a szó minden értelmében – árván maradtak a Horthy-érát követő szocializmusban.


A filmnek Máday Norbert: Borsody László – A Géniusz Árvái című könyve adta a mintát és maga a szerző felügyelte a munkát, amíg a betűkből kész mozi nem lett.


A vetítést megelőzően igazi legendák és komoly szaktekintélyek léptek a színpadra, hogy felvezessék a nagy gonddal készített produkciót. A pódiumon ott volt Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó, dr. Simicskó István államtitkár, Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, Hegedűs Csaba olimpia bajnok birkózó, Borsodi László a vívómester rokona és Máday Norbert is.
A függöny felgördülte előtt a jelen szablyavívóinak bemutatója igazi élmény volt hozzáértőnek és hobbi-nézőnek egyaránt, s jó volt látni a félhomályban szikrázó pengék fényében a meghívott veteránvívók egész sorát.


A film véget ért, de megérte elmenni az üzenetéért:
A végsőkig kitartani, alázattal hinni a Jóistent, hűnek maradni és szeretni a hazát!


Jelen sorok írója, nem tagadva elfogultságát, alázattal hajtott fejet Borsody mester és „árvái” emlékezete előtt, s nagy örömére szolgált, hogy a vetítés végén találkozhatott a lengyel szablyavívókkal is.
Igen, a mozinak vége lett, de valami nemes, éppen most kezdődött el.
Hajrá szablyavívás! Hajrá Magyarok, idz Polska!

Zetényi Csukás Ferenc Kép: Dessewffy