Múzeumok Éjszakája 2019.

„Két sötét közt lakik a pillanat, / minden pázsiton ránk várakozó, / a borzongó és reszkető sötét, / tündért szamárrá elvarázsoló. // E pillanatra vár a kert, / várja növényi türelemmel, / hogy széllé változzék a fű, / és csenddé változzék az ember.” – írja Károlyi Amy Szent Iván-éj című versében. 

Magyarországon idén a 17. alkalommal került megrendezésre a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA című országos programsorozat. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint „Megélni azt a pillanatot, amelyet egy múzeumban egy képpel vagy kiállított tárggyal szemben megélhet a látogató, átélni azt a pillanatot, amikor megismerünk és megértünk valamit, az olyan varázslat, amelynek jó részesévé válni – akár a természetről, akár a tudományról, akár a művészetekről legyen is szó. Ez a találkozás csenddé lesz bennünk: a teremtés megismerésének csendjévé.”

Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás volt. Talán felesleges hangsúlyoznom e kettő jelentőségét és fontosságát, hisz e két fogalom az, amelyik nagymértékben meghatározza korunkat. Az utazás egyre gyorsabb és olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben, elérhető közelségbe hozva a távoli és egzotikus kultúrák kincseit és értékeit is. A digitalizáció pedig kereshetővé és akár otthonunkból böngészhetővé tett szinte mindent, ami minket körülvesz: a műalkotásoktól kezdve a természet csodáin át egészen a világűr titkaiig. 

Rákosmente is bekapcsolódott e programsorozatba. Először a Csekovszky Árpád Kiállítóházat kerestük fel, ahol az év legizgalmasabb éjszakáján a Csekovszky-Gyűjtemény Kiállítóháza is gazdag programkínálattal, tárlatvezetésekkel, múzeumi foglalkozással és papírsárkány készítéssel, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanulságos zenés, táncos mesével, kipróbálható zsonglőreszközökkel, fűszer- és borkóstólóval, gitárzenével, megzenésített versekkel és az elmaradhatatlan programzáró tüzes bemutatóval várta a látogatókat. Itt Méry Ágnes Viktória zsonglőr produkcióját tekintettük meg. Innen az Erdős Renére Házba mentünk tovább, ahol CRITICAL MASS – HORVÁTH ÉVA MÓNIKA festőművész kiállítását tekintettük meg. 2012 óta Horváth Éva Mónika nagy energiákkal festi a tömeg áramló mozgását, a gerjesztett, komponált, nem spontán tömeggomolygást városi terekben. Az alkotó tanult filozófus, és a gondolkodás tudományát nem választja el a kreativitástól.

Az est vélhetően maradandó élménye azonban a Bartók Zeneházban ért minket, ahol sajnos Nagy Edit fuvola és Hegyes Ádám zongorakoncertjét – időhiány miatt – nem tudtuk megtekinteni, de a második koncertet éppen elcsíptük. Busa Gabriella mezzoszoprán, Kóbor Tamás tenor valamint Arany Zsuzsanna zongora előadásában az alábbi művek keveredtek egymással:

– Kálmán Imre: Ma önről álmodtam megint…
– F. Chopin: Esz-dúr Nocturn – zongora
– Kodály Zoltán: Örzse dala
– Lehár Ferenc: Giuditta dala
– Rossini: La danza

– Clara Schumann: Caprice á la Bolero- zongora
– Clara Schumann: Liedst du um Schönheit
– Kálmán Imre: Csárdáskirálynő- Emlékszel még duett
– Bizet: Carmen – Habanera

– LeHár Ferenc: Mosoly országa, Ma Önról álmodtam…

– Bixio: O sole mio…

A Csekovszky Árpád Kiállítóházban tervezett további programokat azonban a szakadó eső miatt már nem tudtuk megtekinteni.

Az idei MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA is élményekben dús volt, és nagy érdeklődéssel várjuk a jövő évi programokat.

B. A.