VIII. Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok

Rákosmente Önkormányzata idén is különleges látványosságokkal és interaktív programokkal várta a látogatókat a nyolcadik alkalommal megrendezett Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napokon 2019. június 14. és 16. között a Ferihegyi út melletti füves területen a Rákos-patak mellett.

Pénteken egy szakmai nap keretében az esemény kijelölt helyszínén, a Nyilas-táblán gyülekeztek a résztvevők, kiállítók, akik felépítették táborhelyeiket és egyúttal felkészültek a másnapi ünnepségre.
Szombaton a nagy hőség ellenére a Magyar Honvédség hivatásos állományú Katona Zenekarának ébresztője hívogatta a rendezvényre a látogatókat, majd 10 órakor Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár nyitotta meg az rendezvényt és emlékeztetett a Magyar Kormány 2016-ban útjára indított 10 éves haderőfejlesztési és honvédelmi programjára, melynek célja, hogy 2026-ra a Magyar Hadsereg olyan erővé váljon, amely megfelel a kor kihívásainak. Hozzátette, a Honvédség mellett a hagyományőrző csapatoknak is jelentős szerepük van, ugyanis ők mutatják meg a múltat, amelyet őriznünk és ápolnunk kell. Kitért arra is, hogy hosszú évtizedek óta békében élünk, de ugyanakkor készülnünk kell, hiszen olyan kihívások és új veszélyek jelentek meg, amelyekre figyelmet kell fordítani, ez pedig a Magyar Honvédségen és a rendvédelmi szerveken túl össznemzeti feladat is.

Horváth Tamás alpolgármester a vendéglátó Önkormányzat nevében köszöntötte a megjelent hivatásos és hagyományőrző csoportokat, a kiállítókat és minden érdeklődőt. Beszédében elmondta, a rendezvénynek két célja van, egyrészt, mint minden évben tisztelegni a rendvédelmi szervek előtt, de emellett fontos a hagyományőrzés is, hogy megismerjük elődeink harcmodorát és eszközeit. Kiemelte, a programsorozattal a szervezők szeretnék a lakosságot közelebb hozni a rendvédelmi szervek tevékenységéhez, hogy ne csak a bajban ismerjék meg őket. Reményét fejezte ki a tekintetben is, hogy a rendezvény elősegíti, hogy a fiatalok vagy önkéntesként, vagy később hivatásosként részt vegyenek ezen szervezetek munkájában.
A rendezvényen összegyűlt csapatokra és a megjelent vendégekre Koroknay-Tegez Ferenc református lelkipásztor mondott áldást, majd motoros rendőri felvezetéssel kezdetét vette a kerületi menetoszlopos felvonulás.

Szombaton és vasárnap többek között fegyveres szervek látványos bemutatóit, középkori harci előadást és hadijátékot, lovasbemutatót, szimulált katasztrófahelyzet elhárítását, valamint kutyás bemutatót nézhettek meg az érdeklődők, emellett sokszínű és izgalmas családi- és gyermekprogramokon is részt vehettek a látogatók. A korhű öltözetek és a berendezett környezet, valamint a különleges katonai járművek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a látogatók az ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő elfoglaltságokon vehettek részt.
Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására, a Rákosmente Önkormányzat támogatásával a Börzsönyi Lövész Klub Magyar Honvédvadász Hagyományőrző és Sport Csoport építette fel hadi táborát, melynek keretében a tábori felszerelések a középkortól napjainkig széles haditechnikai skálát öleltek át.
POLAKIA MAGAZIN