És elkezdődött

Szeptember 1.

A II. Világháború történetét sok helyen a mai napig úgy tanítják, mint a jól és a gonosz harcát, a világosság küzdelmét a sötétséggel. Az azóta eltelt nyolcvan év azonban korántsem a boldog béke idejére sikeredett, sokkal inkább jellemezte a hat esztendős világégés maradékaival jóllakni nem tudó nagyok acsarkodása és a rendezetlen számlák szőnyeg alá söprése. Ferdinand Foch francia marsall 1918-ban nyilatkozta az akkori békeszerződésekről: „Ez nem béke, csak fegyverszünet 20 évre.” Szavai úgy látszik egy második világégés után is aktuálisak.

Ahogy távolodunk azonban a történésektől, s immár felnőtt a harmadik generáció, talán már hidegebb fejjel tudjuk a múltat értékelni. Ahogy az idők folyamán sorra válnak elérhetővé az eddig titkosított dokumentumok, szinte naponta értékelhetjük át ismereteinket arról a háborúról, mely Európa szinte összes családját érintette valamilyen szinten, s következményeit a mai napig viseljük.

A világosság harca a sötétséggel egyre inkább tűnik a sötétség sötétség elleni harcának, melyben a világosság apró lángja az isteni csodának köszönhetően maradhatott csak meg. Kelet-Közép-Európa szokás szerint csak a rövidebbet húzhatta a sátánok harcában, melynek végeztével mindenki részesülhetett a kommunizmus áldásaiból. Ki jutalomként, ki pedig büntetésből. Számunkra tehát mindenképp ez utóbbi változat a természetes.

Csak rajtunk múlik, hogy az azóta eltelt és az előttünk álló időszak a tartós béke ideje lesz, vagy Fosch marsall jövendölése megint aktuálissá válik.

Dessewffy