Tadeusz Rolke a pillanat művésze

Megnyitó: 2019. szeptember 5. (csütörtök), 18.00

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.

Köszöntőt mond: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja:

Tadeusz Rolke fotóművész és

Anna Brzezińska, a kiállítás kurátora

Tangóharmonikán közreműködik: Darvas Kristóf

Megtekinthető: 2019. október 4-ig, hétfőtől péntekig 10.00 – 18.00 óra között.

A kiállításon a legkiválóbb lengyel fotóművészek és a háború utáni Lengyelország fotóriportereinek egyikét mutatjuk be, akinek évtizedek óta elválaszthatatlan társa a kamera. A tárlat egy több szálon át futó történet az ’50-es, ’60-as évek lengyel fővárosáról: a háború után romjaiból szocreál köntösben újjáépülő Varsó látképe, a városlakók életét bemutató, divat, szép lányok és Lambretta robogók iránti rajongással áthatott riport, a társasági élet krónikája, a kulturális és művészeti élet kiválóságai.

Tadeusz Rolke közel százezer felvételt tartalmazó archívumának legkorábbi darabjai az 1940-es évekből származnak. A képek nemcsak Lengyelország és Varsó, hanem a kortárs művészet történetének szemszögéből is jelentős gyűjteményt alkotnak. Munkásságának közel 60 éve alatt Rolke könnyedén váltogatta a konvenciókat: fotóriporter, divatfotós, de emellett kifinomult portrék vagy reklámfotók szerzője és művészi fotográfiák alkotója is.

A bemutatott varsói képanyag az ’50-es, ’60-as évek esszenciája: az elszegényedett, régi bérházak és lakóik, mint a nagyvárosi forgatagban könyvébe merülve olvasó lány képe mellett ott van a Plac Konstytucji új, szocreál építészete, az Aleje Jerozolimskie homlokzatai és a kommunizmus szentélye, a Kultúra és Tudomány Palotája is. Ott vannak a Poniatowski híd lábánál található vidámparkban mulató fiatalok, a varsói téren munkásőrrel vitatkozó kofa és a Praga negyedben működő „Toledo” vizsgálati fogházból származó sorozat is, ahol Tadeusz Rolke 1952-ben 9 hónapot ült, és ahová 1957-ben fotóriporterként tért vissza.

Ebben a városi miliőben jelennek meg a gyönyörű nők is – legyenek akár egyszerű lányok, a szerző barátnői vagy modellek. Tadeusz Rolke rajong a nőkért és szereti őket fényképezni. A képein távoliak, merengenek, bátortalanok, kacérak – és szépek. Varsó utcáira, művészeti galériákba, a szabadba vezeti őket. Amint megvásárolta Lambretta robogóját, azt is beemelte képi világába – így vált a jármű a ’60-as évek egyik elválaszthatatlan jelképévé.

A szerző portfóliójában jelentős a portrék szerepe. Erejük abban az egyszerűségben rejlik, amellyel a megörökített személyt annak természetes közegében ábrázolják: hétköznapi helyzetekben, lakásokban és munkahelyeken, vagy a város közterein. Gyakran találunk közöttük ismert embereket: színészeket, írókat, festőket és más művészeket vagy tudósokat. Látszik, hogy szeretik, értékelik és elismerik a portré alkotóját, nem húzódik közöttük feszélyező határ – egy közülük.

Pillantsanak velünk be ebbe a világba. A világba, ahogyan a fotóriporter, a fotográfus, a művész – ahogyan Tadeusz Rolke látja.

Szervezők: Történelmi Találkozások Háza (Dom Spotkań z Historią), Lengyel Intézet

Kurátorok: Anna Maria Brzezińska, Małgorzata Purzyńska

Koordináció: Anna Adamczyk

Grafika: Studio Matosek/Niezgoda, Krzysztof Ducki

Partnerek: Agencja Gazeta, Galeria Le Guern, Związek Polskich Artystów Fotografików (ZPAF)

A kiállításon bemutatott fotók az Agencja Gazeta, valamint Tadeusz Rolke gyűjteményéből származnak.

Forrás: Lengyel Intézet

Fotó: Dessewffy