Tadeusz Rolke

Tadeusz Rolke (1929. május 24-én született Varsóban) – lengyel művész, fotós, a lengyel riporter fotózás előfutára. Munkája az 1950-es években kezdődött, és a sztálinista időszakban börtönbe vetették. Művészettörténetet tanult a Lublini Katolikus Egyetemen.

A riportfotózásban megpróbálta ábrázolni a lengyel valóságot, és intervenciós riportfotókat készített. Többek között foglalkozott a cigányok életkörülményeivel a Varsó közeli városokban. Képeket készített a főváros művészeti életéről. Fotókat közölt a “Stolica”, “Świat”, a “Polska” és a “Ty i Ja” hetilapokban. Fotózott a Przekrój divatjáról, amelyet aztán Krakkóban publikáltak.

1970-től száműzetésben volt Németországban. Művei szerepeltek Stern, Die Zeit, Der Spiegel és Art oldalain. Ismét Lengyelországban, az 1980-as években. Fotókiállítások szerzője, többek között: “A világ egy színház”, “Erőszak, szex, nosztalgia”. A ’99-es sajtófotó verseny zsűriéjének elnöke volt. Jelenleg együttműködik a “Gazeta Wyborcza Magazine”-nel, és előadásokat tart a Varsói Egyetem Újságírás karán és dr. Marian Schmidt Varsói Fotóiskola területén.

A Varsóban és Berlinben található “edition.fotoTAPETA” kiadó társalapítója. Tagja a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. 2010. június 25-én Tadeusz Rolke elnyerte a Gloria Artis kulturális aranyérmét. Varsóban él.