Wigilia w Domu Polskim dla polskich seniorów w Budapeszcie 18 12 2019

Lengyel karácsonyi vigilia a budapesti Lengyel házban.

Az est során David Hugh Jones: Karácsonyi ének c. darabja került bemutatásra Charles Dickens örökbecsű „Karácsonyi ének (A Christmas Carol)” című kisregényéből.

Ebenezer Scrooge, az idősödő, milliomos uzsorás képtelen arra, hogy szeretetteljes kapcsolatot építsen ki az emberekkel. Nem is vágyódik erre. Egyetlen dolog érdekli, az, hogy minél több pénze legyen, számára egy ember értékét az adja, mennyi a vagyona. Fölényének biztos tudatában megvetően beszél kiszolgáltatott helyzetű írnokával, Bob Cratchittel, aki heti tizenöt schillingért dolgozik neki, hogy eltartsa feleségét és öt gyermekét. Egyetlen rokonát, az őt könyörtelen természete ellenére is szerető unokaöccsét, Fredet is lenézi, amiért szerelemből nősült, nem pedig anyagi érdekből.

Scrooge gyűlöli a karácsonyt is, hangoztatva, hogy az olyan szerencsétlen, nyomorúságban élő alakoknak, mint Bob és Fred, nincs okuk, de joguk sem ünnepelni, a karácsony egyébként sem más, mint „humbug.” Scrooge nem hajlandó adakozni szegényeknek sem, egyáltalán nem tartaná tragédiának, ha minél többen meghalnának közülük, „legalább csökkentenék a fölösleges népességet”.

Ezen a szentestén azonban teljesen váratlan esemény történik: Scrooge előtt megjelenik hét éve, karácsony éjjelén elhunyt üzlettársa, Jacob Marley szelleme, súlyos láncokat hordozva magán, melyeket ő maga kovácsolt életében a szívtelenségével – azzal, hogy csak üzletelt, senkivel nem osztozott, senkivel soha jót nem tett. Ugyanilyen láncokat hordoz Scrooge is, és ezek a láncok egyre csak súlyosabbak lesznek. Jacob közli vele, hogy három szellem érkezik hozzá hamarosan, feltárva előtte múltat, jelent, jövendőt, s ha Scrooge megszívleli a látottakat, elkerülheti az ő szörnyű sorsát.

Az első szellem az elmúlt karácsonyokat idézi fel Scrooge előtt. Valaha életvidám ifjú volt, tele nemes érzésekkel, de látva a világ kegyetlenségét, idővel egyetlen törekvése lett: meggazdagodni. Szerelmének, a szegény sorsú Belle-nek mondja: „a világon semmi sem borzasztóbb a nyomornál… Elkerülésére a legegyszerűbb törekvés nem lehet más, mint felhalmozni a vagyont.” Belle látja kedvesének lelki torzulását, ezért feloldozza házassági ígérete alól. Scrooge válasz nélkül hagyja, s nem tiltakozik akkor sem, amikor Belle elmegy tőle.

A második szellem a jelen karácsonyát mutatja meg Scrooge-nak. Bob Cratchit családi körben, feleségével és öt gyermekével, szegénységben, de nagy szeretetben ünnepli Jézus Krisztus születését. Scrooge ekkor tudja meg, hogy írnokának kisfia, Tim nyomorék, hamarosan meghal, ha nem kap segítséget. Bob, felejtve, hogy gazdája milyen embertelenül bánik vele, Isten áldását kéri Scrooge-ra is, ami ellen felesége először tiltakozik, szívtelen, gonosz embernek nevezve őt, aki megkeseríti mások életét. Bob szívét azonban betölti Jézus Krisztus szeretete, s ez családjára is hat. Ugyanez a lelkület jellemzi Fredet is: felesége és annak rokonai sem mondanak jót uzsorás nagybátyjáról, akinél rosszabb embert még nem láttak, de ő rendületlenül hisz abban, hogy a jóság csírája nem pusztulhat el végleg egyetlen személy szívében sem.

A harmadik szellem az eljövendő karácsonyok napjait tárja fel Scrooge előtt. A kis Tim meghal, mindenki szomorú, de óriási szeretettel beszélnek róla. Történik egy másik haláleset is, egy öreg uzsorásé, aki egész életében magányos volt, senkit nem szeretett, és őt sem szerette senki. Nincs ember, aki részvéttel beszélne róla, viszont többen is örülnek halálának, például a fiatal házaspár, akik időt nyertek ezáltal a súlyos kamattal megterhelt kölcsön visszaadására. Két öregasszony pedig hiénaként csap le a halott uzsorás tárgyaira, ruháira, még a selyeminget is leveszik róla, hogy jó pénzért értékesítsék. A szellem megmutatja Scrooge-nak a koporsóban fekvő, mindenki által gyűlölt férfit, aki nem más, mint ő maga.

A látomásoktól lelkében megrendült Scrooge reggelre más emberré válik. Eltökélt szándéka, hogy megváltoztatja a lehetséges jövő szörnyűséges árnyait, s ennek szellemében cselekszik. Ettől kezdve másokért él, egyetlen szempont vezérli, hogy jót tegyen az emberekkel. A betlehemi jászolból sugárzó szeretet és kegyelem feltöri a Scrooge szívét beborító jégpáncélt, s ettől „a szíve átmelegedett és ez elég volt neki. Azt beszélték róla, hogy ő ismeri igazán karácsony örömét, ő tudja, hogyan kell ünnepelni. És megosztja mindannyiunkkal, egytől-egyig.”

Gratulálunk a színvonalas előadáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük