Olló nyoma, papír illata

Ki nem mondott közhely, hogy a lengyelek katolikus hitével csak a művészetek iránti fogékonyságuk vetekszik. Nem véletlen, hogy a hazánkat elérő külföldi élmények nagyrészt Lengyelországból származnak. Az úgynevezett „nagy generáció” csöndesebbé válása azért is nem okozott feltűnő űrt, mert az új nemzedékek nem csupán átvették a stafétát, hanem a maguk értékeivel jelentősen hozzájárultak, hogy ez a közel évszázados alkotómunka napjainkban is virágzik, és minden területen színvonalas alkotások jelennek meg.

Ola Niepsuj illusztrátor, grafikus. Varsóban él és dolgozik. A világszinten számontartott művésznőre mély hatást gyakorolt az amúgy is különleges lengyel plakátművészet hagyományai, melyek a plakát funkcióin túlmenően egyfajta társadalmi képet is vetítettek. Munkáit elnézve az ember szinte az orrában érzi a papír és a ragasztó illatát, látja az olló nyomát. A kézműves grafika közel három évtizede álomba merült hangulata elevenedik meg, mely még nem tobzódott a digitális effektekben, hatását a természetes eszközök használatával éri el. A végeredményt természetesen „lefordítja” korunk elektronikus nyelvére, ám nem ez a nyelvezet a meghatározó.

Munkáit szemlélve szinte természetesnek tűnik, hogy a legnagyobb világcégek alkalmazzák tudását, s művészetét díjak sora ismeri el.

Munkái elnyerték a Society ezüstérmét az Illustrators NYC-től (2017), háromszor válogatták be a nagy presztízsű American Illustration évkönyvbe, valamint kétszer nyerte el a lengyel Reklámtervezők Klubja pályázat aranyérmét. Több mint 160 kiállításon vett részt Lengyelországban és 30 más országban egyaránt, többek között Japánban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Németországban, Dél-Koreában, Portugáliában, Belgiumban, Bolíviában, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Kubában.

Kiállítása március 20-ig tekinthető meg a Platán Galériában

Dessewffy

Galéria: