Polákia Magazin

Független Lengyel-Magyar Kulturális Magazin

Olló nyoma, papír illata

2 min read

Ki nem mondott közhely, hogy a lengyelek katolikus hitével csak a művészetek iránti fogékonyságuk vetekszik. Nem véletlen, hogy a hazánkat elérő külföldi élmények nagyrészt Lengyelországból származnak. Az úgynevezett „nagy generáció” csöndesebbé válása azért is nem okozott feltűnő űrt, mert az új nemzedékek nem csupán átvették a stafétát, hanem a maguk értékeivel jelentősen hozzájárultak, hogy ez a közel évszázados alkotómunka napjainkban is virágzik, és minden területen színvonalas alkotások jelennek meg.

Ola Niepsuj illusztrátor, grafikus. Varsóban él és dolgozik. A világszinten számontartott művésznőre mély hatást gyakorolt az amúgy is különleges lengyel plakátművészet hagyományai, melyek a plakát funkcióin túlmenően egyfajta társadalmi képet is vetítettek. Munkáit elnézve az ember szinte az orrában érzi a papír és a ragasztó illatát, látja az olló nyomát. A kézműves grafika közel három évtizede álomba merült hangulata elevenedik meg, mely még nem tobzódott a digitális effektekben, hatását a természetes eszközök használatával éri el. A végeredményt természetesen „lefordítja” korunk elektronikus nyelvére, ám nem ez a nyelvezet a meghatározó.

Munkáit szemlélve szinte természetesnek tűnik, hogy a legnagyobb világcégek alkalmazzák tudását, s művészetét díjak sora ismeri el.

Munkái elnyerték a Society ezüstérmét az Illustrators NYC-től (2017), háromszor válogatták be a nagy presztízsű American Illustration évkönyvbe, valamint kétszer nyerte el a lengyel Reklámtervezők Klubja pályázat aranyérmét. Több mint 160 kiállításon vett részt Lengyelországban és 30 más országban egyaránt, többek között Japánban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Németországban, Dél-Koreában, Portugáliában, Belgiumban, Bolíviában, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Kubában.

Kiállítása március 20-ig tekinthető meg a Platán Galériában

Dessewffy

Galéria:

1 thought on “Olló nyoma, papír illata

 1. Tisztelt Kedves Mindnyájan !

  Ha már lengyelekről van szó hát akkor én is tanusitom milyenek is Ők voltaképpen mióta tudok felölük s nem keveset bármilyen vonatkoztatásokban .

  Lengyel Magyar Barátság kapcsolat az eredetemet sem kímélte mert hiszen anyai Nagyanyám volt az az leánykori nevén mint Pothorszky Irén s idővel házasságra lépett Prónay Ferenc Nagyapámmal .

  Mindketten nagyszerű személyiségek voltak életükben hiszen ősi családban születtek bele jomaguk is..
  Időskorúak elbeszéléseikből csak is a jót s a legjobbakat szűrtem le én is .

  Természetesen a hallotakat kozelebbrol is megszerettem volna ismerni s így aztán egy egy Lengyelországi ott tatozkodásom alatt személyesebben is meg gyöződtem emberségeikről s nem kevés segitő kézségeikröl egyaránt lépten nyomon , többek közt pld Krakkóban is .
  Nemcsak a rokonaim emlékei miatt ismertetem itt mindezt hanem globáliasabban összeségében mert ez a szín tiszta igazság hiszen elég mélyen bele mentem e béli múlt történéseiben az elmúltakban is mint bakancsos turista .
  Nem kevés emlékeknek vagyok birtokosa ijen értelemben is amik sokrétűen igen is a magyar lengyel kapcsolataimra állít emléket a mai jelenemben .

  Köszönöm mindazoknak akik ezt online oldaldalt szerkesztik s kiadják egyre nivósabban s azt is hogy pár sorban személyes gondolataimmal is fémjelzem mindezt .

  Üdv:
  Prónay Balázsfalvi Attila Nándor
  H – Budapest
  2020. február 11.

Comments are closed.