Blues hármas fogatra

Török Ádám, aki az All About Flute-American Flute Sociaty listáján a tizenkét legjobb rock fuvolás között szerepel, még csak véletlenül sem nevezhető tucatárunak. Nem csupán zenéjét, egész lényét áthatja a fúzió világa. Pályafutásának 50. évfordulóját 2018-ban ünneplő, jelenleg is aktív zenész a mai napig szivacsként szívja magába a különféle zenei stílusokat, s azok hatása érződik szerzeményein, hangszeres játékán.

Bartók albumát nyugodtan tekinthetjük alkotói tevékenysége csúcsának, így ember joggal tehette fel a kérdést, mi jöhet ezután? Nos! A folytatás nem maradt el. Két társával,a szintén veteránnak számító Závodi Jánossal (Piramis, Hobo Blues Band) és Fekete Jenővel (Palermo Boogie Gang) összeültek és megidézték a 66’s út szellemét egy este erejéig. Ennek az estének terméke a „Hármas fogat” című lemez, amit bár a karácsonyi lemezpiacra időzítettek, bármilyen évszakban nyugodtan hallgatható. Az album a blues műfaj legjobb pillanatait idézi a hallgató elé. A négy feldolgozás és hat saját szerzemény kiválóan megfér a műsorban az előadásnak köszönhetően, hiszen maguk a dalok csupán egy keretet képeznek, ahol a muzsikusok önmagukat adhatják.. Itt jegyzem meg, hogy jó néhány harmónia csak az amerikai mesterek felvételein hallható. Az ember szinte várja, hogy a hangszórókból mikor csap ki a füstös kocsmák levegője, mely ennek ennek a stílusnak a szerves tartozéka. Ne feledjük, hogy a kocsma kicsit más intézmény arrafelé, egy befutott zenész számára s természetes, hogy a stadionok mellett ilyen környezetben is fellépnek! Éppen ezért, számos, azóta klasszikussá vált koncertalbumon hallatszik a poharak csörgése és a közönség nem feltétlenül megszűrt reakciói.

Az, hogy a hangzás mégis „magyarra” sikeredett, kifejezetten előnyére vált az anyagnak. Köszönhető egyrészt annak, hogy a zenészek életük jelentős részét Magyarországon élték le, így más egyéniség, más érzések fejeződnek ki, így a hangszerhez is másképp nyúlnak. Másrészt, a hangzás színesítésére bátran alkalmazták a modern technikát, ami semmiképp sem hátrány ha az itteni termek méreteit figyelembe véve szeretnénk, hogy a zenekaron kívül a közönség is beférjen.

Összegzésül: A Hármas fogatot tekinthetjük egy remekbe sikerült műfordításnak, mely a hazai blues létjogosultságát erősíti. S hogy ezek után mi következik? Értesüléseim szerint Török Ádám és Barátai néven folytatódik a Mini korántsem mini pályafutása. Mint azt a művész elmondta, ezzel is a nyitottságot és a márkanév korlátaiból szabadulást szeretné kifejezni új ötleteinek megvalósítása érdekében.

Dessewffy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük