Majom a trónon

Trióban zenélni az egyik legnehezebb dolog, amióta az ember felegyenesedett. Minden hangnak tökéletesen a helyére kell kerülnie, mint a háromszög szögei és a hangszerek szűkössége miatt nem adatott meg a hibák esetleges elfedése. A rock zene történetében éppen ezért viszonylag ritkák a trió felállású bandák. Az észak komáromi Kerecsen együttes, kiknek nem régen jelent meg a „Majom a trónon” című albuma. Belehallgatva az első ami megfogott, az anyag lendülete mind zeneileg, mind pedig a szöveg terén. Benne van minden ami az elmúlt évek hajlobogtató terpeszbe merevedett zenekaraiból hiányzott. Karcos hangzás, kimunkált szólamok és a legendás elődök hagyományaira építő, azokat bátran használó, de a másolás gyanújától messze álló zenei stílus lett az eredménye a alkotómunkának.

A zene is önmagáért beszél. Megszólítja a Jimi Hendrixen felnőtt generációtól kezdve a bőrbe öltözött rockerekig közönséget. Mi több! A Kerecsen hazafias érzelmű körökben is igen népszerű. A hangzás egybeforr a dalok hangulatával, Varga Zsolt blues alapokon nyugvó, de a hard rock iskoláját követő gitárjátéka eredeti és átütő erejű. A dob (Hatala János) és a basszus ( Ferusz Krisztián) stabil alapokat biztosít mindehhez anélkül, hogy az előtérbe akarnának tolakodni. Talán itt említeném az egyetlen számomra zavaró tényezőt. A dob változatos bongó hangszíne néhol talán túlságosan is háttérbe szorul.

Már az album címére is sokan felkaphatják a fejüket. Megnyugtatásul közlöm, hogy semmi köze nincs a napi politikához,a címben szereplő majom mindannak a megtestesítője, ami az ostobaság és a hatalom párosításából ered, tehát mielőtt bárki is messzemenő következtetéseket akarna levonni, hallgassa meg a címadó szerzeményt, de lehetőleg inkább az egész lemezt!

A szövegekben a rock and roll kócos szemtelensége kiválóan harmonizál a népköltészet szófordulataival. Erre már azelőtt is történtek próbálkozások, de az eredmény mindig kissé izzadtság szagúra sikeredett. Az ezzel kísérletező régebbi bandák többsége mindenáron magyar akart lenni, a Kerecsen esetében egészen természetes módon, az erőlködés jelei nélkül jelenik meg. érzéseket, hangulatokat közvetítve a hallgató felé egyszerűen, közhelyektől mentesen.

Ahogy ez már évtizedes gyakorlat, hogy a triók is kihasználva a stúdiók lehetőségeit több szólamot játszanak fel, esetleg koncerteken nem szereplő hangszerek is megszólalnak. Ez a lemezen a hangzást gazdagítja, a koncerteken általában úgyis kissé másképp játszanak a bandák. Meggyőződéssel állíthatom, a zenekar koncerteken is meggyőző, átütő erejű. Ha az égiek is úgy akarják, az idén egy három számos EP megjelenése várható letölthető formátumban, amin a régebbi dalok újragondolt változatai szerepelnek, majd ezt követi az új album a tervek szerint.

Dessewffy