Újjászületés

Mentes Norbert, ha arról van szó, hogy titkot kell tartani, igazán nem vádolható szószátyársággal. „Autentikus flamenco inspirálta gitárzene!” Most is csak annyit vetett oda kérdéseimre a telefonba. Ezzel sem vagyok előbbre – gondoltam, majd jött a meglepetés. Egy új lemez, melynek borítóján még érezni a nyomda mással összetéveszthetetlen illatát, és két arc, akikről nem gondoltam volna, hogy együtt hallom őket zenélni. Nos! Akkor lássuk, mit is jelent a flamenco az ő értelmezésükben!

A latin zene mindig is egyfajta kirándulást jelentett azoknak a zenészeknek, aki a saját stílusuk mellett pihenésképpen kipróbálták magukat más stílusban. Hazánkban is több példa akad a hasonló zenei kiruccanásokra.

A most kezembe került album Mentes Norbert (Moby Dick, Hungarica) és Renato Pavesi munkáját dicséri. Két muzsikus, két különböző zenei tájról érkezett és szó szerint elénk varázsolta a latin világot a mexikói sivatagtól egy spanyol kisváros fülledten poros vasárnapi főterén át egy tengerparti kávézó teraszáig. Az album különlegességét számomra pont ezért nem a zene virtuozitása jelentette, sokkal inkább az, hogy másokkal ellentétben nem az amúgy is elismert zenészek technikájának csillogtatásáról szól, sokkal inkább érzések, hangulatok megjelenítéséről.

Két egymást tisztelő ember munkája. Érezni, hogy a másik túlszárnyalása helyett, egymást inspirálták. Tették ezt úgy, hogy jól érezhetőek az eltérő zenei gyökerek. A vad cigányos akkordok mellett előbújnak azok a bluesos csípések, melyek minden vérbeli rock gitárosba beleivódtak, a másik oldalról meg felcsendül egy-egy játékos dallam, ami csak azokra a bizonyos helyekre jellemző.

Az ismeretség nem új keletű. Közel két évtizedre nyúlik vissza és a zenei együttműködés egyik állomása volt, hogy Renato a Moby Dick több albumán közreműködött. A mostani vállalkozás egy szilveszteri házibuli következménye, ami közös gitározásba torkollott, és szép apránként felépült a mű.

Mentes Norbert neve ismerősen cseng a hazai rock közönsége számára. A közel 40 esztendős Moby Dick alapítója, gitárosa. A Hungaricával itthon és Lengyelországban is sikereket ért el. Bátran állítható, hogy neve a minőséggel szorosan összeköthető.

Renato Pavesi nemzetközileg elismert gitárművész, a Big Brother reality show után lediplomázott és bejárta Nyugat-Európát, játszott Sevillában, Londonban, Berlinben és Milánóban is. Eleinte Renato autodidakta módon sajátította el a gitárművészetet, majd diplomáját a londoni Kingston Egyetem Zeneművészeti szakán szerezte, ahol a híres Eric Clapton is tanult.

Több alkalommal meghívták Koreába, Japánba – még Irakban is koncertezett. Az egyik legkiemelkedőbb meghívását Brian Maytől, a Queen gitárosától kapta, akinek a londoni Royal Garden Hotelben muzsikált. Renato Budapesten született és nevelkedett, olasz-magyar származású, és talán innen ered zenei sokszínűsége. Mindamellett, hogy a világhírű Juan Martintól és Robert Svärdtól tanult, a magyar folklór is nagy hatással van zenei munkásságára.

Összegzésül: egy olyan lemezt tarthattam a kezemben, amit minden zeneszerető hallgatónak merek ajánlani stílustól függetlenül. Abban biztos vagyok, hogy amennyiben lesz folytatás, nem lesz egyszerű, mert a két művész igencsak magasra állította azt a bizonyos lécet. Aki élőben is szeretné hallani zenéjüket, szeptember 11-én Budapesten, az A38-as hajón ezt megteheti.

Az album előrendelhető a https://edgerecords.hu/mentes-pavesi/ címen.

Dessewffy