Romló állapotban a Bem család nyughelye Nyíregyházán

Akinek a nyíregyházi Északi temető XIV. parcellájában nyugszanak hozzátartozói, az 1. sor, 69. számú sírjának tábláján feltűnik több idegen hangzású név is. A gyakori „duplavés” nevek elárulják, hogy lengyelekről van szó: Pankiewicz, Watulewicz. De a legkülönlegesebb a Bem.

1848/49 hazai és lengyel történései elképzelhetetlen volna Bem József (1794-1850), Bem apó nélkül. Petőfi apjaként szerette, ő pedig fiává fogadta a költőt.

A Bem-család cseh eredetű, lengyel nemesi família volt, előnevük a sírfelirat szerint „kozbai” volt.

A történettudomány a sírok feliratait ugyanúgy forrásértékűnek tekinti, mint a korabeli gyászjelentéseket, okiratokat stb.

A rendelkezésre álló kevés információ miatt a Nyírvidék Szabolcs megyei napilapot kell segítségül hívnunk, hogy a 10 fős névsorban szereplő Bem Lajos életébe bepillantást nyerjünk:

1877-ben született, agrárvégzettséget szerzett, 1908-ban már cikkben méltatta a Darányi Ignác-féle, az állattenyésztés fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot és az állattenyésztő szövetkezet megalakítása mellett érvelt. 1916-ban arról olvashattak az olvasók, hogy eljegyezte abaújszántói Kerekess Ilonát (1876-1957), mint bajai gazdasági tanár.

1942-es haláláról nekrológjában az alábbiak álltak: „Nem régen, májusban költözött városunkba Bem Lajos m. kir. mezőgazdasági szakiskolai igazgató, aki a legendás Bem apó családjából való. Huszonkét évig küzdött Szabadkán a magyarságért és Isten jóvoltából megérte annak felszabadulását. Ezután, tekintettel arra, hogy felesége nyíregyházi, ideköltözött. A néhány hónap alatt is sokat láttuk őt a MÉP (Magyar Élet Pártja, az akkori kormánypárt – K. D.) összejövetelein, a Credo gyűlésein és az áldoztató rácsnál. Keresztény magyar közéleti ígéret volt számunkra. Rövid szenvedés után elhunyt. November 4-én délután 3 órakor helyezik örök nyugalomra az Erzsébet-kórházból, az Északi-temetőben levő Kerekess-család sírboltjába. — Dr. Kerekess Pál, Rhéman Bálint és Straky Henrik sógorukat gyászolják a megboldogult vallásos, hazafias magyarban.”

1942 decemberében közölte utoljára nevét a lap: a Vöröskereszt nyíregyházi hadikórháza részére 10 pengő adományt juttatott el nem sokkal halála előtt.

Érdekességként megjegyző, hogy felesége édesanyja, Kerekess Györgyné Pankiewicz Anasztázia (1848-1896) és annak anyja, Pankiewicz Ignácné Watulewicz Mária (1816-1902) is a sírban nyugszik.

Ha esetleg az Országos Lengyel Önkormányzat és a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatásával felújításra kerülne a sír, akkor méltó helyszíne lehetne a lengyel-magyar barátság megünneplésének, hiszen Polak, Węgier, dwa bratanki – lengyel, magyar két jó barát”.

Komiszár Dénes

helytörténész

Nyíregyháza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük