GENEZIS

„Kezdetben volt a sötétség…”

A könyvek könyvének nyitó mondata. Talán az egyetlen, amely a legönérzetesebb ateistákat is zavarba hozza, hiszen minden erőfeszítésük ellenére sem találnak rajta fogást, s a legfőbb fegyverüknek tartott tudomány is bizonyítja igazát. Az ezt követő közel ezer oldal a hívő ember útmutatója, tekintse azt szó szerinti valóságnak, egyfajta jelképrendszernek, vagy spirituális útmutatónak.

A teremtés. A jó és a rossz egyidejű megszületése üzeni, egyik sem lehet meg a másik nélkül, örök harcuk tartja mozgásban világunkat, s az ezt kísérő csatazaj, melyet a modern kor kényelmi vívmányai csak felerősítenek, szinte teljesen eltompítva érzékeinket.

Isten akaratát sokszor nehéz megérteni, csupán elfogadni lehet feltétel nélkül. Nem tehetünk mást, mint a tőle kapott adományokkal a lehető legjobban sáfárkodunk, s így legyünk tevékeny részesei tervének.

A krakkói Exit Színház művészei kezdetektől fogva ebben a szellemben alkotnak. Előadásaik lebilincselően egyszerű eszköztáruk mellett is komoly hatást gyakorolnak közönségükre. A fény és a sötétség kényes egyensúlya, az örök érvényű szövegek mellett nincs is szükségük technikai orgiára. Mondandójuk átütő és lebilincselő. Október 4-i előadásuk a Tesla Laborban mindennek ékes bizonyítékául szolgát.

A Maciej Sikorski vezette társulat immár ötödik esztendeje tevékenykedik. Előadásaik nem csupán városukban, hanem Lengyelország szerte és Magyarországon is ismertek. A társulat gerincét olyan fogyatékkal élők alkotják, akik a hétköznapi ember száma elképzelhetetlen nehézségeik ellenére is a rájuk bízott tehetségükkel mutatják meg a közönségnek, hogy a nehézségek csupán arra valók, hogy az ember leküzdje azokat.

Fény és az árnyék, a próza és a zene külön külön is hatásos, együtt azonban tökéletes egyensúlya biztos garancia a sikerre. Az üzenet így tudott túllépni az előadókon, s eljutni a közönséghez.

S hogy mi is az üzenet? Isten akaratát sokszor nehéz megérteni, csupán elfogadni lehet feltétel nélkül.

Képes összefoglaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük