Személyes történetek

JAN NOWAK 1939-ben született Katowicében. Mint a legtöbb sziléziai férfi, hivatásszerűen évekig volt kapcsolatban a bányászattal, annak ellenére, hogy gyermekkorától fogva erdész szeretett volna lenni. A bányász munka olyan lelki terhet jelentett az érzékeny ember számára, hogy amint lehetősége nyílt saját lakatosműhely megnyitására, nem várt az úgynevezett bányász-nyugdíjig, amelytől mindössze három évre volt, hanem megkönnyebbüléssel utoljára lépte át a bánya kapuját.

A munka nehézségeit enyhítendő, a művészet felé fordult. Csatlakozott a dolgozó fiatalok számára fenntartott képzőművészeti körhöz, ahol a remek művész, Stefan Suberlak grafikai műhelyének foglalkozásaira iratkozott be. Ott ismerte meg a linómetszés technikáját.

Jan Nowakra már az 1960-as években felfigyelt a művészeti kritika. Linómetszeteiről cikkek kezdtek megjelenni a sajtóban, díjakat és kitüntetéseket kezdett nyerni. Művészi életművének elismeréseként 1986-ban a kulturális és művészeti minisztertől engedélyt kapott a képzőművész szakma gyakorlására. A múzeumok lelkesen gyarapították gyűjteményeiket munkáival, kiállításokat rendeztek számára. 2004-ben a pozsonyi INSITA szemlén mutatta be munkáit, linómetszetei 2011-2013 között a londoni Royal Academy of Art nyári kiállításán is láthatóak voltak. 2018-ban a legnagyobb lengyel állami elismerésnek számító „Gloria Artis Kultúráért Érdemrend” ezüstérmével díjazták.

Új székhelye megnyitásakor a Sziléziai Múzeum egy retrospektív kiállítással tisztelgett a művész előtt.

Sonia Wilk, a kiállítás kurátora

A kiállítás 2022. márciusáig tekinthető meg.