Rossz időben, rossz helyen

A kommunizmus bukása a hőn áhított megváltás helyett sok muzsikus számára a földcsuszamlás szerű romlást hozta magával. Számos, addig komoly közönség és szakmai sikert elérő zenekar függesztette föl tevékenységét, vagy oszlott fel. Ennek okai a média hozzáállásában, és a mindent elárasztó gépesített mulatós „zene” uralomra jutásában keresendők.

Persze ebben az időben is készültek figyelemre méltó zenei anyagok, de megfelelő promóció híján többnyire elsikkadtak

Moldován Gyula neve zenész körökben fogalom annak ellenére, hogy közel fél évszázados pályafutása alatt szinte mindig a lehető legrosszabb helyen volt a lehető legrosszabb időben. A kiváló gitáros énekes több később komoly sikert elért zenekarban volt alapító tag, s később Boeghoe (Bőgő) nevű saját formációjában olyan kiválóságok fordultak meg, mint Sáfár József (P Box), Hangyássy László és Boros Péter (Sing-Sing). A nagy nevek mellett soraikat erősítette még Darab István gitáros, akinek a szakma komoly jövőt jósolt, nem alaptalanul.

A banda 1991-ben elkészítette máig egyetlen albumát „Kutya az asztalon” címmel, melynek felújított jubileumi kiadása 2021. végén jelent meg a Red One House Kiadó jóvoltából.

Hogy megérte-e?

Azt gondolom, mindenképp.

Ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy egy harminc éves anyagot poroltak le, nyugodtan tekinthetjük a zenekar bemutatkozásának, hiszen a dalok lendülete és aktualitása az idők folyamán mit sem kopott. Elmondásuk szerint, utómunkák során komolyabb módosításokra nem volt szükség, az a pár apró javítás meg nem változtatott a hangzáson, inkább az akkor ki nem javított hibákat korrigálták és a jelenkor lejátszóihoz igazították technikailag az albumot.

4_paneles_digipak

A lemez kapcsán az első ami rögtön feltűnik a hallgatónak, hogy a tagok vigyázó szemüket a német zeneipar helyett Amerika nyugati partjaira és déli vidékeire vetették. Ez azért is merész, mert Magyarországon évszázadok óta a német zene gyakorolta a legnagyobb hatást, Presser Gábor szavaival élve, szinte zenei gyarmat lettünk. Ezzel szemben a Boeghoe muzsikája az amerikai stílusok egyfajta ötvözete. Ahogy általában a bemutatkozó lemezeknél szokás, összegeződtek a zenei hatások. Ez azonban nem rekedt meg a szolgai másolás szintjén. A zene és a szöveg kőkeményen magyar és magyaroknak szól, csupán az apró finomságok idézik a példaképeket. A kínos precizitással szemben az érzelmeken és a laza játékosságon van a hangsúly. A szövegek egyfajta kordokumentumnak is tekinthetők, a gondolkodó ember vívódásait elevenítik meg. Külön érdekesség, hogy Moldován Gyula mellett a szerzők között szerepel Bódi László (Cipő), Balázs Éva, Dornai Sándor és a kiváló költő, Demeter Tamás, kiknek szövegvilága nagyban meghatározza az egész album hangulatát.

Összegzésként, a „Kutya az asztalon” nem a három perces élvezetekről szól, mely mint az köztudott nem csupán a zenében gyenge teljesítmény.

Dessewffy

Kapcsolódó:

https://www.youtube.com/watch?v=K5t7174vcWA