Gdansktól a Gdanskig

1980. augusztus 31-én Gdansk Leninről elnevezett hajógyárában megalakult a Szolidaritás Szakszervezet, melynek létrejötte nem csupán a kommunizmus lengyelországi csatlósait sokkolta, komoly ütést vitt be az akkori szocialista tábor egészének bizonyítva, hogy a diktatúrán kívül is lehetséges az élet, rákényszerítve a hatalmat foga fehérjének kimutatására azáltal, hogy katonai erővel tudta csak időlegesen eltiporni. 2023 január 14-én Budapesten, a Gdansk Könyvesbolt és Kávézó asztalánál tizenkét (nem dühös, sokkal inkább vidám hangulatú) ember megalapította a Szolidaritás Magyar-Lengyel Közéleti Társaságot, mely innentől egyesületi formában végzi tevékenységét.

 

A névválasztás nem véletlen. A két nép évezredes barátsága során sokszor segítette egymást még akkor is, ha az idők során nem egyszer ellenkező oldalra sodorta őket a történelem vihara. Bár, a politika jelenlegi állása sokkal inkább veszélyezteti a kötelékeket, kötelességünknek tekintjük, a károk felszámolását, s újra kívánjuk építeni mindazt, ami látszólag elveszett bízva abban, hogy a magas szintű politika csinálóinak akarata nem minden esetben találkozik nemzeteink valódi akaratával.

Szolidaritás.

Egymás segítése a sötét időkben is, szem előtt tartva, ami mindig is összekötött minket.

Ennek reményében indult útjára az egyesület, bízva abban, hogy a fáradság nem lesz hiábavaló, sikerül megszólítani sokakat, együtt tenni valamit egy jobb világért, megóvni mindazokat az értékeket, melyeket nemzeteink az idők folyamán megteremtettek, felhalmoztak.

Minden csatlakozni kívánót szeretettel várunk. E-mail címünk: szomalekta@gmail.com